Over

de Bosbad-begeleider en de VZW Calendula

Calendula-bain-de-forêt-bruxelles

Over de Bosbad-begeleider

Als stadbewoner uit Brussel en vervolgens in Turnhout, heb ik altijd genoten van wandelingen, kampen, yoga, Qi-gong-oefeningen of ademhalen in de natuur.

Mijn werk in een gevangenis midden in de natuur (Wortel, dicht bij Hoogstraten), waar de meeste gevangenen nooit toegang hebben tot of zicht hebben op bomen, doet me beseffen hoeveel ze de natuur missen en hoe noodzakelijk en weldoend het is voor mij. Daar ben ik heel dankbaar voor.

Als jonge oma, ontdek ik hoe natuurlijk het is voor jonge kinderen om een stam te aaien, mos aan te raken, naar een vogel te luisteren, een vos te observeren, gras te proeven, een stuk hout aan te raken…

Dit vermogen om verbinding te maken met de natuur had ik min of meer begraven en bosbaden helpen me om het te doen herleven.

Feuille

Haar ontdekking van bosbaden

Tijdens een oefening in het kader van de opleiding voor Nonviolent Communication (NV), deelde iedereen een van zijn dromen.

Ilse droomde ervan een opleiding voor begeleiders van bosbaden te organiseren. Terwijl ze vakkundig en van binnenuit sprak, voelde ik diepe ontroering en haar enthousiasme werkte aanstekelijk.

Toen ik terugkwam van die dag en mijn e-mails opende, ontdekte ik een uitnodiging van mijn zus Sandrine om met haar deel te nemen aan een bosbad in het Zoniënwoud.

Wat een toeval, terwijl ik er een paar uur eerder nog nooit van had gehoord !

De ervaring, midden in de winter, was meer dan overtuigend en ik schreef me in voor de opleiding in 2019-2020.

Ik had al kunnen ervaren dat wandelen, vooral in de natuur, me opfleurde.

Wat me aantrok in deze opleiding, was om bewuster te genieten van de voordelen van het bos, de vruchten ervan te proeven, en deze ervaring te delen met al diegenen die, zoals ik, ernaar streven hun batterijen op te laden door meer contact met de natuur, met zichzelf, met het universum…

Tijdens de lockdown, waar veel van mijn activiteiten stilstonden, kon ik voor mijn kleinkinderen in Tervuren zorgen. Op de terugweg stopte ik enkele uren in het Arboretum of in het Zoniënwood. Wat een vreugde om tussen honderdjarige beuken te fietsen, om te wandelen met de geur van de naaldbomen, om een dutje te doen aan de voet van een mooie boom, om de bloei van zoveel knoppen, bloemen, bladeren, van week tot week te ontdekken, en om vol energie en sereniteit thuis aan te komen…
Met mijn doorgaans zeer actief brein, laten deze momenten me toe mijn lichaam te ‘voelen’, me te verbazen over mijn vijf zintuigen, minder in mijn hoofd te zitten, en meer in het hier en nu te zijn.

Wat mij motiveert bij het organiseren van deze bosbaden, is dat je ook je batterijen kunt opladen, je weer verbinding maakt met de natuur, je innerlijkheid kunt stimuleren en op een andere manier een wandeling in de natuur kunt maken !

Hoe meer we ons opnieuw verbinden met de natuur en onszelf, hoe meer we respect zullen tonen voor de aarde, de mensen, wat naar mijn mening een grote uitdaging voor de mensheid zal zijn na deze corona-crisis.

Dit is mijn bescheiden manier om eraan bij te dragen en ik kijk ernaar uit om mijn passie met u te delen !

Feuille

Haar opleiding als Bosbad-begeleider

Ik ben in 2019-2020 met mijn opleiding als begeleider van bosbaden bezig geweest, bij Ilse Simoens (zie www.academie-voor-helende-natuur.be/workshops/ voor de opleiding, en www.bruzz.be/wetenschap/japans-bosbaden om met Ilse kennis te maken).

 

Over de vzw Calendula

De lockdown tijdens de lente van 2020 heeft het voor mij mogelijk gemaakt om de vzw Calendula op te richten. Deze is nodig om de bosbaden te organiseren en ze te kunnen promoten, ook voor mensen die weinig gelegenheid hebben om hun batterijen op te laden in de natuur.

Actief zowel in Vlaanderen, als in Wallonië of in Brussel, heb ik een tweetalige naam gezocht. Mijn dochter Anouchka, gepassioneerd door etherische oliën, heeft me de Latijnse naam van een medicinale plant voorgesteld : « Calendula ».
Iedereen heeft al goudsbloemen gezien en hun therapeutische voordelen zijn talrijk, wat goed past bij mijn streefdoel voor bosbaden: niets uitzonderlijks, dichtbij, en toch heilzaam voor iedereen.

De website heet www.calendulaplus.be simpelweg omdat calendula al in gebruik was, en omdat ‘plus’ aangeeft dat er ‘meer’ is dan tijdens een simpele wandeling, dat we verder kijken dan wat men ziet.

(meer info: wikipedia)

Fichier 4
Contact

Calendula VZW

Via email: donatienne@calendulaplus.be

Via Telefoon of WhatsApp: 0479 98 10 89. 

Met het contactformulier.

Wens je de data van volgende bosbaden per mail ontvangen?

We beloven je dat we maar weinig berichten sturen, en je privacy respecteren. Schrapping is steeds mogelijk.